Nyhetstorka?

Lyssnar rätt mycket på radio under arbetstid och slås av det faktum att media har gjort en jättestor nyhet på gränsen till skandal av att läkemedelsverket ska tillåta en MS-medicin som har cannabis sativa som ingrediens. Varje heltimme får man höra experter uttala sig om än det ena än det andra om cannabis, marijuana och THC. Mellan ekots utsändningar diskuteras det dessutom i de ordinarie radioprogrammen också bara för att förstärka känslan av årets skandal nummer ett.

Med tanke på att man använt marijuana och andra THC-preparat som läkemedel i resten av världen rätt länge ser jag inte riktigt det stora nyhetsvärdet i sammanhanget själv?

Och i ärlighetens namn, om det nu är för att cannabis och marijuana normalt sett (i Sverige) bara nämns i knarksammanhang så ska jag komma med en liten ögonöppnare och ett litet tips till media om de vill ha en ännu större skandal att frossa i.

Håll i er nu... läkare... skriver ut narkotikklassade preparat dagligen! Visst kan ni se krigsrubrikerna fylla upp kvällspressens löpsedlar?
"Chefsöverläkaren talar ut om knarket i exklusiv intervju"
"SÄPO utreder den legala droghandeln"
"Vickan drogpåverkad under förlossning"
"Apotekschefen avgår efter avslöjanden om omfattande knarkhandel"


Tror ni mig inte? Betänk då detta. Cocillana etyfin tex. har nog de flesta svenskar fått ordinerat en eller flera gånger under sitt liv. Det verkningssamma preparatet där heter etylmorfinhydroklorid.
För er som inte läser FASS som toalettlitteratur ska jag förklara vart jag vill komma: etyfin är en förkortning av etylmorfin dvs. en syntetiskt framställd variant av morfin som verkar hostdämpande. Citerar här FASS för att förtydliga lite om etylmorfinets egenskaper och nackdelar "Du ska inte använda Cocillana-Etyfin för långtidsbehandling därför att det finns en viss risk för beroendeutveckling vid höga doser och långvarigt bruk." Till vanliga biverkningar hör förutom förhöjda levervärden hallucinationer och dåsighet vilket de flesta som har provat kan intyga. Man sover tungt och drömmer konstigt på Cocillana etyfin.

Ett annat inom sjukvården vanligt läkemedel är ju förstås morfin som är en ännu tyngre opiat som används som akut smärtstillande vid tex. benbrott. Tror inte det behöver presenteras desto mer.

Föv. är de tunga pundarnas favorit, heroin, ett morfinderivat precis som etylmorfinet jag nämnde tidigare. Heroin och etylmorfin är med andra ord inte ens så långt ifrån varandra som kusiner, de är halvsyskon med gemensam mor.

Något som också blivit populärt på senare år när vi ända pratar knark är att skriva ut olika amfetaminbaserade läkemedel till personer med ADD eller ADHD eftersom amfetamin bla. höjer koncentrationsförmågan. Som Aron Flam påpekade i sin dumhetskrönika "här hoppar man över det som vanligen kallas inkörsporten till tunga droger, cannabis, och går direkt på det tunga tjacket".
Vill man ha något att skriva spaltmetrar om så tycker jag en tung drog som amfetamin borde slå högre än, i sammanhanget, beskedliga marijuana men det är ju bara jag.

Å andra sidan så är jag även mäkta ointresserad av prins Daniel och kronprinsessan Victorias utsvävningar i sänghalmen också men media verkar inte hålla med mig där heller. Näst efter marijuanamedicinen är det just när och var de egentligen har lekt "gömma korven" som tar mest plats i radion idag. Svältkatastrofer i Somalia och sånt där oväsentligt tjafs får agera lite utfyllnad i slutet av nyhetsinslagen och får ingen plats i de ordinarie programmen där man istället spekulerar vilt i huruvida man blir hög på munspray och om Danne och Vickan kopulerat i Tyskland eller Sverige. Var de månne pårökta när lusten att odla en bäbis föll på? Vem vet, morgondagens löpsedlar kanske lyder "Medlemmar ur kungahuset har haft sex drogpåverkade" följt av åtta helsidesuppslag där Knugen och Silvia talar ut om det vilda 70-talets utsvävningar med vilda hostmedicinsorgier som resulterade i Vickan.?

Den som inte har för höga levervärden får se.

RSS 2.0