"people like Christ - yeah they inspire me"

Vi fortsätter med ämnet religion och fördomarna om det. Kristendomen och Islam är väl de två världsreligioner som får ta mest skit dagligdags. Antagligen för att de är störst och, mest troligt just därför, även innehar ett mindre beundransvärt rekord för antal krig och tokerier som begåtts i deras namn.

Tyvärr är det ju så att alla bra ideologier och religioner sedan årtusenden har blivit korrumperade, feltolkade och missbrukade för rena maktsyften av människorna som satt sig själva som ledare, predikanter och språkrör i de olika sammanhangen. Kristendomen tex. var helt fantastiskt mysig och bra så länge Jesus stod bakom rodret men så fort han klev ner (eller upp kanske man ska säga) som styrelseordförande gick det, ursäkta ordvitsen, käpprätt åt helvete.

Den kristna kyrkan blev så sakteliga en maktfaktor vilket självklart attraherade folk som ville ha just makt. Ni som kan eran historiebok vet att i runda slängar 900 år efter att Jesus lämnat över Kristendomen åt människorna att sköta själv började det bli riktigt illa. Korståg, våldskristnande av "hedningar", inkvisitioner och en högst orimlig beskattning av folket var bara början till vad som komma skulle i form av grova övergrepp och rent bondfångeri som skulle begås i Jesu namn.

Jag är helt övertygad om att Jesus inte är överdrivet nöjd med vad hans mindre ärliga efterträdare ställt till med under skydd av hans "varumärke". Betänk att han var den som drev ut månglarna ur templet och nu är förvanskade varianter av hans läror och rent av han själv som symbol en miljardindustri. Skulle han komma tillbaka idag skulle han troligen ha en del mindre smickrande kommentarer att delge vissa nyckelpersoner i sammanhanget...

Man kan dra en parallell med en snubbe som hette Kenneth Howard  men som är mycket mer känd som Von Dutch.
Jag ska inte gå in så mycket på vem han var, följ länken om ni är intresserade istället. Ni som är lite hippa och coola vet säkert ändå att det finns ett hippt och coolt klädmärke som heter just Von Dutch. Vad färre vet är att företaget drivs mot hans vilja eftersom hans familj, som är en bunt giriga idioter, sålde rättigheterna till hans livsverk för en väldigt stor säck pengar. Kenneth själv  var emot att tjäna pengar och han vänder sig troligen i sin grav varje gång en hipp ungdom, som mest troligt inte har den blekaste om vem Von Dutch verkligen var, köper en tröja med hans namn.

Därför har det startats en motrörelse bland de som vet vem och framförallt hur han var. De trycker upp egna t-shirts med samma typsnitt som Von Dutch (tittar man fort tror man det är en äkta V.D.) där det står "Kenneth Howard hates you!" som en känga mot de som bär "hans" kläder utan att fatta att det sista han hade velat var att man utnyttjade hans namn som ett varumärke för att sälja prylar. Troligen går det hela obemärkt förbi då flesta inte vet att Von Dutch faktiskt var en verklig människa med ett riktigt namn men det är ändå en ganska respektfull och smart gest anser jag. 

Varje gång jag läser om nån idiot som gått ut och proklamerat nåt nytt korkat i kristendomens namn eller ser en amerikansk tv-predikant som kommer till bönemötet i sin nya limousin tänker jag på Von Dutch. Mer än en gång har jag funderat seriöst på att trycka upp en t-shirt med texten "Iesus Nazarenus hates you!" och på baksidan texten "they´re selling Jesus again". Det lär ju generera en del upprörda kommentarer kan jag tänka men det bekymrar mig föga.  Ingen har någonsin anklagat mig för att vare sig ta den enkla vägen eller vara politiskt korrekt i onödan...

Skulle nån annan vara intresserad av en sån kan ni kontakta mig.

Hur som helst så har religionen utnyttjats som en ursäkt för allsköns vidrigheter genom historien och ingen vid sina sinnens fulla bruk kan väl seriöst hävda att det är ett utdött fenomen ens i vår "upplysta" nutid. Problemet är ju som sagt just att man blandar in människan, modern och fadern till alla major fuckups, i ekvationen.

Som en annan guldidé som omöjliggjorts av människor med maktbegär- kommunismen. I teorin är det hur bra som helst men när kamrat Josef, Sovjetunionens "vän och välgörare", fick fullt spelrum utförde han, i kommunismens namn, ett folkmord som fick Hitler att framstå som en lite småmysig människorättskämpe i jämförelse.

Tyvärr är det ju så att de flesta människor är för ignoranta och trångsynta för att se längre än näsan räcker så då får man ofta höra att "religionen är orsaken till alla krig" eller "det är respektlöst mot alla kommunismens offer att kalla sig socialist". Såna uttalanden är rent korkade och bevisar bara vilken imbecill och okunnig person man har att diskutera saken med men tyvärr är dessa kommentarer oerhört vanliga.

Att beskylla världsreligonerna för alla krig är nog det allra dummaste då de allra flesta är uppbyggda runt ett kärleksbudskap av något slag som tvärtemot förespråkar att man ska ge fan i att ha ihjäl folk åt höger och vänster. Man får tolka ganska frimodigt och framförallt ha väldigt godtrogna anhängare för att lyckas tolka Jesus kärleksbudskap till "a massacre a day keeps OPEC at bay" eller få Koranen att säga  "massmord är helt ok så länge man håller sig till oskyldiga med en annan trosåskådning eller nationalitet". 

Eftersom de ignoranta gärna felaktigt även blandar in tex. hinduismen genom att använda ordet "religion" eller "världsreligion" istället för att specifikt namnge kristendomen eller islam (som oftast är det de egentligen menar) blir det ju total härdsmälta i resonemanget! För alla vet väl tex. vilken blodtörstig krigsivrare Ghandi var? Ja, eller inte...
Dumheterna har ingen ände och den sista idioten är inte född än.

Hur som helst, just detta med människans inblandning är nåt som stör mig personligen rätt mycket. För kalla det Guds ord hur mycket man vill men Torah, Koranen, Bibeln osv. är ändå nedtecknade och sammanställda av människor. Som ni säkert förstått vid det här laget har jag inte mycket förtroende för just människor när man blandar in dem i situationer som innefattar en potentiell maktfaktor. Dessutom är jag uppfostrad till att vara extremt källkritisk... 

Notera att jag inte, som vissa, ifrågasätter översättningars eller nedtecknandet i sig självts riktighet pga. den långa tid som förflutit från det att skrifterna som utgör Torah och Bibeln skrevs i sin ursprungsform.
Back in the day var detta med att nedteckna händelser eller översätta skrifter en profession som var mycket mer prestigefylld och hårdare reglerad (felskrivningar av misstag var belagda med hårda straff och medvetna felskrivningar bestraffades med en släng av döden utan att passera gå) än idag när till och med en illitterat bimbo som Linda Rosing tillåts nedteckna saker som läses av fler än bara närmast sörjande.

Med den vetskapen som bakgrund har jag ingen orsak att ifrågasätta huruvida skrifterna bevarats trogna originalet trots kopiering och översättning genom årtusendena. 
Det jag däremot ifrågasätter med liv och lust är vilka som tillåtits sammanställa skrifterna till vad som idag räknas som de viktigaste religiösa dokumenten och den (enda) korrekta återgivningen av självaste Gud allsmäktigs ord.

En sån detalj som att Tomasevangeliet inte godkänns av den katolska kyrkan höjer inte direkt mitt förtroende heller. Kanske är jag lite väl mycket av en paranoid konspirationsteoretiker men när man låter en bunt makthavare, med stora personliga vinstintressen att bevaka, samlas och besluta sinsemellan vad som är godkänt såsom varandes guds ord eller inte och man utesluter en av de skrifter som faktiskt skulle ha försvagat kyrkans makt över sina anhängare men inte trosåskådningen som sådan... Då anar åtminstone jag en gravad hund i mossen.

När man sen ser fler och fler exempel på hur kristna världen över har förvanskat läran blir man ju också mörkrädd och börjar ifrågasätta sig själv rätt hårt. Vill jag verkligen bli sammankopplad med idioter som skanderar "God hates fags!" utanför en amerikansk Electroluxbutik? Vill jag bli placerad i samma fack som Åke Green? Vill jag erkänna mig till samma tro som de personer som översätter "kyskhetslöfte" till "det är ok att sodomera korgossar"?
Jag vet inte det jag. Det känns inte helt ok i min värld av nån konstig orsak.

Mer och mer börjar jag glida in på samma linje som min stora förebild både i livet och musikskapandet- Max Cavalera .
Han har en syn på andlighet som ligger bra mycket närmare mig än de flesta kristna samfund jag stött på.
"I do hate a lot of 'religion' but people like Christ - yeah they inspire me. I mean if you look at Christ, He was hanging around with the lowlifes, prostitutes and the losers you know, not going around with those high society motherfuckers you see trying to sell Jesus today".

Han sammanfattar väldigt många av mina tankar och grubblerier i den kommentaren. För var det inte det som var Jesus grej från första början? Att alla, även samhällets avskrap, skulle vara lika mycket värda? Förespråkade inte han ett klasslöst samhälle där alla fick plats?
Istället "säljer" man Jesus, klankar ner på oliktänkande och sätter sig själv på en piedestal såsom varandes bättre än "de andra". Var det inte sånt som Jesus var emot?

För ärligt talat, Jesus skulle inte ha stått och viftat med plakat om att farsgubben hanses hatar bögar, han hade snarare varit en av talarna på Pride-festivalen.
Han hade inte åkt limousin överallt och sålt sin autograf för 100 spänn på olika konvent och han hade troligen inte tillåtit sig själv att ha en årsinkomst som motsvarade Nigerias statsskuld.
Han hade heller inte fördömt oliktänkande utan välkomnat alla till gemenskapen oavsett om de hade haft utomäktenskapliga barn, använt preventivmedel, eller avslutat graviditeter som uppstått genom våldtäkt.
Det känns också föga troligt att han skulle ha klampat in hos någon som tillhörde en annan religion och förklarat att "nu är det så här, jag är den enda Gudens son och nu har du två enkla val, dyrka mig... eller dö!". Det känns inte som Jesus grej liksom.
Mest troligt hade han heller inte åkt till kyrkor runt om i världen och slängt ut kvinnliga präster. Tänk själv... Kan du höra Jesus säga "öh kärring! Du är född utan testiklar så du har ingen rätt att förmedla mitt budskap till andra människor!"? Känns det verkligen som den Jesus du läst om?
Det är troligare att han hade rest jorden runt och talat på feministiska konvent för att förklara hur farsgubben egentligen tänkte när de mindre kvinnovänliga delarna av gamla testamentet kom till.
Sen skulle han antagligen väljas till mest åtråvärde ungkarl av Amelias läsare år efter år.  Det tror jag iaf. Och det är väl ändå det allt handlar om till syvende och sist, att tro?

Jag tror jag får starta min egen religion baserad på Jesu läror där latenta bröstdunkare som förvanskar hela grejen hänvisas vidare till Livets Ord istället. Så kan de få sitta där tillsammans som en enda missanpassad familj och hata bögar, elda upp Uffe Christianssons senaste skiva och räkna ut hur många miljoner Ulf Ekman  kan ta ut i arvode detta år utan att skattemyndigheten blir misstänksam.

Förhoppningsvis kan man då också slippa bli ihopbuntad med idioterna varje gång ens personliga livsåskådning kommer på tal...  

Kommentarer
Postat av: h-f

Jag hade tänkt skriva massa roliga grejer om dina roliga länkar, till brittan och Bush osv. och om varför linda rosing ens får yttra sig. dumma idiotbrud. men så kollade jag den sista länken. och. ehm. vad kan man säga ? är det på riktigt ? vad säger MJ om att de använder hans låt till en sån där grej ? kan man inte bara skjuta dem ? eller typ.. inte vet jag. fan vad förbannad och rädd jag blir när jag ser sånt där. usch.

2008-12-07 @ 08:53:58
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Syrro

Jag vill ha tröjan!!!

2008-12-07 @ 19:14:07
Postat av: mamma

Sötnos! vad du är bitsk. Men Thomasevangeliet är inte med därför att det är gnostiskt och inte kristet. Det flummar på värre än Di Leva(och du vte att jag gillar di Leva) och menar att bara en liten elitgrupp kan först¨å Jesu "sanning" som bland annat innebär att kvinnor måste bli män för att komma till himlen och att kroppen och den fysiska skapelsen är ond och skapad av den onde Demiurgen medan Jesus är en ande som är ljuset som ska frälsa oss från våra kroppar till att bli andar. Väldigt långt ifrån kristendomens grundidé.En del är citat av synoptikerna och Johannes i "förandligad" form, men det mesta är väldigt gnostiskt.Dessutom är Thomasevangeliet ca tvåhundra år yngre än de skrifter som finns i NT.PUSS, min älskade storson

2009-02-27 @ 21:07:27
URL: http://ishav.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0